بهداشت صدا

بهداشت صدا

هر کدام از اعضای بدن ما تأثیر شگرفی در زندگی روزمره دارند، آنچه در زمینه صدا و بیان مهم است، مراقبت از تمام اعضایی است که در کار تولید صدا نقش دارند. از دهان و کام گرفته تا حنجره، تارهای صوتی، گوش‌ها و… موارد زیر را به خاطر داشته باشید و سعی کنید این نکات را تا حد امکان مخصوصاً «قبل از اجرا» رعایت کنید:

۱. مصرف آب یخ، بستنی و آب جوش را محدود کنید. روزانه هشت لیوان آب ولرم بنوشید تا محیط تارهای صوتی شما مرطوب باشد و دچار گرفتگی صدا و به تبع آن صاف کردن مدام گلو نشوید.

۲. مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر آسیب ‌زا بوده و خسارات جبران ناپذیری را به همراه دارد.

 باور غلط: متأسفانه تفکر برخی افراد این است که استعمال دخانیات باعث زیبایی و اصطلاحاً شیشه­ایی شدن صدا می‌شود در حالی که از آسیب‌هایی که در بلند مدت بر تارهای صوتی وارد می­کند غافلند.

۳. از مجاورت در هوای بسیار سرد و بسیار گرم دوری کنید.

۴. به کارگیری مداوم مواد ضدعفونی‌کننده‌ها مثل: وایتکس، جرمگیر، الکل صنعتی و… باعث آسیب به تارهای صوتی می­شود. همچنین استفاده مکرر ازمواد معطر و خوشبوکننده‌ها را با احتیاط انجام دهید (حساسیت زایی).

۵. افرادی که مستعد به سرماخوردگی هستند واجب است که خود را در شرایط نرم قرار دهند و پرهیزهای لازم را داده که سینوس‌ها ملتهب نشود. زیرا التهاب سینوس‌ها، غدد بینی و گلو موانعی بر راه تنفس و صدا هستند.از طرف دیگر تورم لوزه‌ها و بیماری‌های عفونی صدا را نامفهوم و خش‌دار می‌کند (پولیپ‌ها راه تنفسی را مسدود می‌کنند و باعث می‌شود تو دماغی صحبت کنید حتی کج بودن تیغه بینی در صدا تأثیر دارد).

. سعی کنید جیغ و داد نزنید حتی اگر شغلی دارید که گاهی مجبور
می­شوید با صدای بلند صحبت کنید، مانند: معاونین مدارس، فروشندگان سیار و… از ابزارهای کمکی مانند سوت و بلندگو در حد امکان استفاده کنید.

۷. از غذاها و میوه­های حساسیت­زا پرهیز کنید، مانند: نارنگی، خرمالو، خربزه، انگور و….

۸. از ترشی­، شوری، شیرینی­، تلخی و ادویه­های تند قبل از اجرا دوری کنید.

۹. از دستگاه شنوایی محافظت کنید زیرا یکی از راه‌های ارتباطی ما در سخنوری گوش‌هاست.

۱۰. هر کدام از اعضای بدن که با بیماری درگیر شده باشد به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در کیفیت صدا تأثیر دارد. بنابراین، توجه به سلامتی برای افراد نیکو گفتار دارای اهمیت بالایی است و صد البته که در این حوزه سلامت دستگاه تنفسی و تولید صدا از سایر قسمت‌ها مهم‌تر است.

۱۱. تلاش کنید مشکلات فیزیکی که در ساختار صدایی شما وجود دارد را اصلاح کنید، مانند: چیدمان دندان‌ها، به ویژه دندان‌های جلویی و ردیف بالا (شین و سین زدن خیلی از افراد در اکثر مواقع به خاطر چینش دندان‌هاست). شکاف در سقف دهان باعث می‌شود که طنین صدای خوبی نداشته باشید. همچنین اندازه زبان و کوچکی و بزرگی آن تداخل در حروف را به وجود می‌آورد.

۱۲. استشمام مواد آلاینده و آلودگی هوا نیز به­شدت برای تارهای صوتی مضر هستند.

maryamazami وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *