هوش کلامی

افزایش گنجینه لغات

با وجود اینکه سالانه کتاب‌های متعددی در زمینه تقویت حافظه و هوش کلامی منتشر می‌شود اما درد و رنج بسیاری از افراد به خاطر ضعف هوش کلامی نیز آمار بالایی دارد.

احتمالاً برایتان پیش آمده که هنگام صحبت با دیگران، لغات، کلمات و یا جملات را فراموش کرده باشید و جایگزینی پیدا نکرده و در تنگنای واژه قرارگرفته باشید. زبان وسیله‌ای برای ایجاد ارتباط است. داشتن گنجینه لغات به بهبود برقراری این ارتباط با دیگران کمک می­کند.

آنچه خوشایند است این است که افزایش دامنه‌ی لغات، اکتسابی است و می‌توانید به هر اندازه­ که دوست دارید به آن اضافه کنید چون هر اندازه دایره­ی لغات شما وسیع‌تر باشد، فن بیان شما قدرتمندتر خواهد بود.

   با مطالعه کردن و گوش دادن به اجرای افراد برتر در زمینه بیان
می­توانید، واژه­های مفید و مناسبی را که می‌شنوید یا می‌بینید یادداشت کنید تا در زمان و مکان مناسب از آن­ها در مکالمات استفاده کنید. مثلاً: اگر در سخنرانی شرکت کرده‌اید و شخصی از جملات و واژه‌های زیبا و کاربردی و پر قدرت استفاده می‌کند، آن‌ها را یادداشت کنید و به صورت آگاهانه در زندگی روزمره استفاده کنید.

هر کلمه یا واژه جدید را به مدت ده روز و هر روز ده بار در جملات مختلف به کار ببرید مثلاً: در جایی از کسی یا برنامه خاصی شنیده‌اید که «فردی سخاتمند است» این را جایگزین «او بخشنده است» کنید. چنین واژگانی علاوه بر اینکه ملکه ذهن شما می‌شود بلکه جزیی از شخصیت و فرهنگ شما نیز خواهند شد و به وسعت گنجینه لغات خود افتخار خواهید کرد که در نهایت و به مرور زمان به یک فرد کاریزماتیک تبدیل خواهید شد.

  حافظه قوی به سخنور کمک می‌کند تا علاوه بر مطالب خود، در بداهه گویی نیز متبحر شود.

برای آنکه قدرتمند تر ارائه داشته باشید، سعی کنید تحقیق شده مطالب را گردآوری کنید، بعد نوشته را چندین بار بخواند و سپس قسمت – قسمت کنید و به ترتیب به حافظه بسپارید.

تمرین هوش کلامی

1. کلمات هم معنا پیدا کنید. برای هر کلمه پنج معادل را جایگزین کنید.

2. به صحبت‌های دیگران در مهمانی­ها، همایش­ها و سخنرانی­ها یا تلویزیون و فضای مجازی دقت کنید و لغات مهم را یادداشت کنید.

3. ورزشی که برای حافظه می‌توان ذکر کرد؛ حفظ کردن اشعار و عبارات و متون مختلف، هرچه بیشتر حفظ شود، حافظه قوی‌تر بدست می‌آورید.

4. کسانی که هوش کلامی پایینی یا حافظه ضعیفی دارند، برای به خاطر سپاری و یاد آوردن مطالب، کد گذاری کنند. هر فردی می‌تواند یک شیوه‌ی خاصی داشته باشد. از جمله مواردی که به حافظه کمک می‌کند، یادداشت برداری از عناوین کلی است که در ضمن سخنوری گاهی به آن نگاه کند به شرط آنکه رشته­ کلام پاره نشود و سخن­سرایی از حالت طبیعی بیرون نرود.

maryamazami وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *